Pereiti prie pagrindinio turinio
Kraunama...}

Lankstus darbo grafikas: pliusai ir minusai

Darbo laiko valdymo specifika smarkiai pakito per pastaruosius keletą metų. Daug įtakos šiam pokyčiui turėjo globalinė pandemija, kuri parodė, kad nuotolinis darbas ir lankstus grafikas veikia efektyviai. Pagal duomenis pateiktus statistikos portale Statista, lankstus darbo grafikas itin išpopuliarėjo pasibaigus Covid-19. Tačiau, ar toks pokytis yra tik teigiamas ir neturi jokių negatyvių aspektų?

Taikomi keli darbo laiko režimai kurie suteikia lankstumo planuojant darbo laiką:

  • Suminė darbo laiko apskaita per apskaitinį laikotarpį darbuotojas turi išdirbti bendrą apskaitinio laikotarpio darbo normą. Tai geriausias variantas tiems, kurie dirba pamaininį darbą ir jų vienos savaitės valandos gali skirtis nuo kitos.
  • Lankstus darbo grafikas darbdavys nustato dalį fiksuotų valandų, per kurias darbuotojas turi būti darbovietėje. Likusias dienos darbo valandas galima atidirbti prieš, ar po fiksuotų valandų.
  • Individualus darbo laiko režimas darbdavys ir darbuotojas susitaria dėl darbo laiko režimo. Svarbu, kad būtų laikomasi minimalaus poilsio laiko ir maksimalaus darbo laiko reikalavimų, kurie nurodyti LR Darbo kodekse.

O dabar, pasverkime pagrindinius lankstaus darbo grafiko už ir prieš:

Lankstaus darbo grafiko pliusai

Daugiau laisvės planuojant savo laiką, darbo ir asmeninio gyvenimo balansas, pasitikėjimas darbdaviu ir motyvacija stengtis - visa tai, ir dar daugiau, tai lankstaus darbo grafiko ir laisvai pasirenkamų valandų privalumai.

Darbuotojų produktyvumas

Darbuotojai turėdami galimybę rinktis darbo valandas tuo laiku, kai jie būna produktyviausi. Tai bene vienas iš svarbiausių lankstaus grafiko privalumų. Pelėdos gali ilgiau pasilikti biure, ar net darbuotis iš namų, kol visi kiti jau ruošiasi miegoti. Vyturiai gali keltis anksčiau už visus ir pasidaryti svarbiausius savo darbus, kol rytinė saulė dar tik pradeda šviesti pro langus. Taip laikas nėra švaistomas be reikalo sėdint biure tik dėl nustatytų valandų ir bergždžiai stengiantis būti produktyviems.

Šeima svarbiausia

Lankstus grafikas su laisvai pasirinktomis valandomis leidžia sudėlioti prioritetus kasdieniniame gyvenime. Pavyzdžiui, tėvai gali savo darbo grafiką sudaryti pagal vaikų veiklas. Taip jiems nereikės praleisti tokių svarbių momentų kaip pirma diena mokykloje, vaiko vaidmuo spektaklyje ar sporto turnyras. O gal sugrįžo senas draugas kuris dabar gyvena užsienyje ir yra tik kelios dienos, kai galima su juo susitikti? Lanksčios valandos leis neatsisakyti šeimyninio ir socialinio gyvenimo ir tuo pat metu produktyviai atlikti savo darbą.

Darbuotojų ir darbdavio santykiai

Lanksčios darbo valandos leidžia darbuotojams pasijusti atsakingiems už savo laiką. Tai suteikia autonomijos jausmą, jie gali valdyti situaciją ir jaučia darbdavio pasitikėjimą. Darbuotojai gali susitelkti į rezultatą, o ne nustatytų valandų atidirbimą. Darbuotojų pasitikėjimas darbdaviu lemia ir tai, kad bus lengviau išlaikyti darbuotojus įmonėje ir kelti savo prekės ženklo reputaciją.

Lankstaus darbo grafiko minusai

Nors lankstus darbo grafikas tikrai gerina produktyvumą ir kelia darbuotojų moralę, reikia nepamiršti, kad kaip ir viskas šiame pasaulyje, jis turi savų minusų.

Sudėtingas grafikų valdymas

Lankstus grafikas ir jo privalumai, kuriuos patiria darbuotojai nuo tradicinio grafiko skiriasi darbo valandų skaičiavimo metodu. Kadangi valandos gali skirtis kiekvienam darbuotojui, jų sekimas yra apsunkintas ir už tai atsakingo personalo darbas sudėtingėja. Tokiems darbo valandų apskaičiavimams dar naudojama suminė darbo laiko apskaita, kuri ne veltui laikoma viena iš sudėtingiausių darbo laiko režimų.

Skirtingu laiku dirbanti komanda

Visai komandai dirbant tomis pačiomis valandomis ir vienoje vietoje tampa lengviau komunikuoti. Darbuotojai gali efektyviau susitarti dėl darbų pasiskirstymo. Nereikia laukti kol kolegos atliks užduotį savo valandomis, nuo kurios gali priklausyti kitų tolimesnis darbas. Norint pagerinti sklandų užduočių atlikimo procesą galima naudoti įvairias komunikacijos priemones, kaip bendras, tiksliai sudarytas grafikas ir pokalbių bei vaizdo skambučių programos.

Taigi, darbdaviams lieka patiems pasverti visus už ir prieš. Tik reikia atsiminti, jog tinkamai naudojamos šiuolaikinės technologijos leis minimizuoti nepageidaujamus lankstaus darbo grafiko nepatogumus. Tad tinkamai pritaikytas lankstus darbo grafikas gali drastiškai pagerinti produktyvumą, darbo kokybę ir darbuotojų savijautą darbe.

Siekiant padaryti lankstaus grafiko sudarymo procesą paprastu ir interaktyviai įtraukiančiu visą komandą, sukūrėme automatinę grafikų sudarymo programą OPTAS. Jei manote, kad jau atėjo laikas pakelti Jūsų įmonės procesus į aukštesnį lygį, išbandykite ir sužinokite kaip tai padaryti su OPTAS.

Ir nepamirškite, kad Jūsų įmonės sėkmės raktas yra žmonės.

2022 m. rugpjūčio mėn. 4 d.